El PAD
Un projecte que impulsa l’art digital, la cocreació i els artistes joves i els acosta als museus i al patrimoni
Els museus i equipaments patrimonials actualment s’enfronten a nous reptes contemporanis que els porten cada cop més a ser inclusius, diversos, sostenibles i ètics. En aquest camí cap a la transformació un dels grans reptes pendents d’aquests espais és arribar a nous públics. Cada vegada hi ha més necessitat, per una banda, de captar l’interès del públic jove i, per l’altra, de posar les persones al centre, empoderar-les i brindar noves maneres de relacionar-se, formar-se i aprendre, vetllant sempre per l’accessibilitat de tots els públics. En aquest sentit, cada vegada és més imprescindible que els museus incorporin els nous llenguatges digitals i nous discursos artístics i culturals per tal de no aïllar-se a les noves maneres de fer i pensar que representen a aquests nous públics i, per tant, a la nostra societat.
En aquest context, el PAD (Patrimoni Art Digital) és un projecte que va néixer perseguint quatre propòsits:
- Generar espais de participació cultural dirigits a joves.
- Crear oportunitats per desenvolupar propostes d’art digital.
- Fer dels museus i equipaments patrimonials espais socials oberts a la ciutadania i a la creació comunitària.
- Posar les persones al centre i brindar noves maneres de relacionar-se amb la cultura, formar-se i aprendre.
Com ho fa?
El PAD compta amb tres modalitats: les Jornades PAD, el PAD Social i el PAD Acadèmia.
L’element vertebrador són les Jornades PAD, unes jornades on hi participen entitats patrimonials catalanes i artistes digitals emergents que han estat seleccionats per mitjà d’una convocatòria oberta. Durant la jornada, les artistes reinterpreten en llenguatge digital les col·leccions dels equipaments patrimonials, de manera que assolim un doble objectiu: donar valor i noves mirades a les peces de fons patrimonials catalans, i donar veu a joves artistes que creuen que l’art digital també ha de tenir cabuda als museus. Amb les Jornades PAD volem apropar joves artistes al patrimoni cultural, teixir noves relacions i afavorir nous discursos a les col·leccions patrimonials tradicionals.
La modalitat de PAD Social també persegueix els mateixos objectius a l’hora d’acostar equipaments culturals i joves, però sobretot és un programa social que pretén facilitar el dret a participar a persones que formen part de col·lectius en risc d’exclusió social, no només com a espectadores, sinó com a protagonistes i creadores de la cultura.
Finalment, l’any 2025 hem presentat el PAD Acadèmia, una formació de nova creació dirigida a persones que vulguin aprendre sobre la creació de continguts digitals en català a les xarxes socials.
Per tant…
El PAD vol reivindicar les persones convertint-les amb agents actius i creadores, així com l’art i els seus nous llenguatges digitals! La finalitat és difondre i crear una experiència cultural que inspiri i estimuli la curiositat, l’esperit crític, l’aprenentatge i el gaudi cultural entre els i les més joves.
A més, volem donar a conèixer l’art digital i els/les artistes emergents des d’una perspectiva trencadora, així com apropar les institucions museístiques i patrimonials als més joves perquè s’apropiïn d’aquests espais.
Obrim les portes dels museus, trenquem mirades tradicionals i deixem entrar noves corrents!